Żerowanie szkodników w jęczmieniu najczęściej wiąże się ze znaczną stratą plonu, która w skrajnych przypadkach może wynieść kilkadziesiąt procent. Faza wschodów i początkowego wzrostu to okres szczególnego zagrożenia młodych roślin ze strony szkodników, ponieważ silniejsze uszkodzenie nawet jednego liścia skutkuje czasami obumarciem całej rośliny. W tym okresie szczególnie groźne mogą być śmietki, larwy łokasia garbatka, ploniarka zbożówka oraz mszyce i skoczki jako wektory wirusów. Dalsze fazy wegetacji to okres pojawu kolejnych szkodników, głównie pluskwiaków – lednicy zbożowej i żółwinka zbożowego oraz skrzypionek. W okresie kłoszenia problemem mogą stać się pryszczarek pszeniczny oraz paciornica pszeniczanka, wciornastki, miniarki, zwójki, nałanek kłosiec oraz po raz kolejny mszyce i łokaś garbatek. Szkodniki żerujące na kłosach, jak np. mszyce dodatkowo obniżają jakość ziarna redukując zawartość aminokwasów, co skutkuje spadkiem wartości wypiekowej mąki.
Project implemented as part of tasks 1.5
Multiannual Program of the IPP-NRI for 2016-2020
Plant Protection Institute – National Research Institute
Ulica: Władysława Węgorka 20
60-318 Poznań
tel. +48 61 864 90 75
fax +48 61 864 91 20
Online Pest Warning System