Na plantacjach żyta, w fazie rozwojowej dojrzałości woskowej (BBCH8-85), można spotkać rośliny z objawami porażenia przez sporysz. Jest to bardzo groźna choroba z uwagi na wysoką toksyczność jej sklerocjów. Zawierają one ponad 30 groźnych alkaloidów. Aktualne poziomy progowe to 0,1% zawartości wagowej sklerocjów lub fragmentów sklerocjów w ziarnie przeznaczonym do karmienia zwierząt i 0,05% w ziarnie przeznaczonym do konsumpcji przez ludzi. W najbliższym czasie wartości progowe zawartości sklerocji sporyszu w ziarnie żyta mają zostać radykalnie obniżone. Z uwagi na termin pojawiania się objawów choroby (dojrzewanie ziarniaków), stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest mocno ograniczone, a często niemożliwe. Tak więc bardzo ważnym aspektem w uprawie żyta jest dobór odpowiednich, odpornych odmian. Zdecydowanie wyższą odporność na porażenie sporyszem wykazują odmiany populacyjne oraz odmiany hybrydowe wyposażone w specjalne geny warunkujące wytwarzanie dużej ilości pyłku.
Projekt realizowany w ramach Dotacji Celowej MRIRW na 2025
Obszar 1: Ochrona roślin oraz ograniczanie zagrożeń związanych z rozprzestrzenianiem się organizmów kwarantannowych i stosowaniem
środków ochrony roślin.
Zadanie 1.3: Prowadzenie internetowej Platformy Sygnalizacji Agrofagów
Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy
Ulica: Władysława Węgorka 20
60-318 Poznań
tel. +48 61 864 90 75
fax +48 61 864 91 20